Εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

γράφει ο κ. καθ. Καραγιάννης Ε.

Την Παρασκευή στις 27 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου μας εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους καθηγητές για την καθιέρωση, από τον Ο.Η.Ε. το 2005, της 27ης Ιανουαρίου ως Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Το εκφραστικό ντουέτο με την κα. καθ.
Ζώη Α. (διδασκαλία μονωδίας) , μαζί με τον μαθητή Παναγιώτη Δόση
ο οποίος εντυπωσίασε ιδιαίτερα με την ερμηνεία του.
Στο πιάνο συνοδεύει ο κ. καθ. Καραγιάννης Ε.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής δεν έγινε τυχαία καθότι την 27η Ιανουαρίου 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος, όπου συντελέστηκε η μεγαλύτερη ανείπωτη θηριωδία στο ανθρώπινο γίγνεσθαι. Στη συνέχεια έγινε ολιγόλεπτη προβολή ντοκιμαντέρ σχετικά με το Ολοκαύτωμα με τίτλο «Στρατόπεδο Μπέλζεν-Η Άγνωστη Ιστορία», όπου διασωθέντα θύματα μοιράζονται τις εφιαλτικές τους αναμνήσεις από τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Στο τέλος της προβολής ακολούθησε διαλογική συζήτηση όπου οι μαθητές εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την ανθρώπινη φρικαλεότητα διατυπώνοντας τις απορίες και τους προβληματισμούς τους. Πριν τη λήξη της εκδήλωσης μνήμης ακούστηκε μαγνητοφωνημένη η απαγγελία του έργου «Η Φούγκα του Θανάτου» (Πάουλ Τσελάν).

Οι καθηγητές μουσικής του σχολείου κ. Καραγιάννης Ελευθέριος (πιάνο) και κα. Ζώη Αναστασία (φωνή) με τον μαθητή της Β’ Γυμνασίου Δόση Παναγιώτη (φωνή) έκλεισαν την Ημέρα Μνήμης με την ερμηνεία του τραγουδιού «Άσμα ασμάτων» σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αποδίδοντας φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Την ημέρα μνήμης ανέλαβαν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί:

Κυριακούλης Διονύσιος-Ιωάννης (τεχνική υποστήριξη)

Βιρβίλης Κωνσταντίνος- Γεωργίου Ιωάννης (συντονισμός γιορτής)

Καραγιάννης Ελευθέριος (μουσική επιμέλεια)

Ζώη Αναστασία (προετοιμασία μονωδίας)