Μουσικές προτιμήσεις εφήβων

γράφουν οι καθ.: Γ. Αναστάση (διδασκαλία πιάνου), Ε. Καραγιάννης (μουσικολόγος) , Δ. – Ι. Κυριακούλης (μουσικολόγος)

Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας με θέμα ” Μουσικές Προτιμήσεις Εφήβων” το Νοέμβριο του 2023, οι μαθητές της Α, Β και Γ Γυμνασίου διατύπωσαν τις απόψεις τους σε σχετικό ερωτηματολόγιο που τους διανεμήθηκε .

Τα αποτελέσματα , μέσω του προγράμματος SPSS και της περιγραφικής στατιστικής , απέδειξαν πως η επιλογή του μουσικού Γυμνασίου αποτελεί επιθυμητή- συνειδητή επιλογή καθώς μόνο το 4% των μαθητών που προέρχεται από την Α’ Γυμνασίου διατύπωσε ,μέσω των επιλογών του, το αντίθετο .Επίσης, οι παραδοσιακές μουσικές προτιμήσεις, όπως αυτές αναφέρονται στα μουσικά Ρεύματα ανά εποχή ,στο εγχειρίδιο της ιστορίας της μουσικής, δεν ανταποκρίνονται στις μέρες μας στις επιλογές των μαθητών, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί την επιλογή “Άλλο”, γεγονός που χρήζει περαιτέρω έρευνας. Τέλος, η έρευνα δίνει ένα σχετικό προβάδισμα στις μαθήτριες έναντι των αγοριών, όσον αφορά τις ώρες που αφιερώνουν για να ακούν μουσική.
Αισθανόμαστε, ως εκπαιδευτικοί , ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, για την άμεση ανταπόκριση των μαθητών μας. Ευελπιστούμε να επαναλάβουμε την ίδια έρευνα με τις απαραίτητες διαφοροποιήσεις και την επόμενη σχολική χρονιά ,ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους μαθητές μας και τις προτιμήσεις τους και κατ’ επέκτασιν για την σχολική μας μονάδα.