Η αλφαβήτα της εφηβείας

γράφει ο μουσικολόγος Καραγιάννης Ελ.

Οι  ανησυχίες των νέων σε μια μουσικοθεατρική παράσταση. Ένα πανόραμα όσων τους απασχολούν, μέσα από τα 24  λέξεις – κεφάλαια γραμμένα με ζωντάνια, χιούμορ και αισιοδοξία.

Ά-γχος, Β-αρεμάρα , Γ-ονείς , Δ-ίαιτα , Έ-ρωτας , Ζ-ήλεια , Ή-ρωες , Θ-άνατος , Ί-ντερνετ , Κ-αθηγητές , Λ-ύπη , Μ-οναξιά, Ν-αρκωτικά , Ξ-ύρισμα , Ό-νειρα , Π-ενθήμερη , Ρ-ούχα , Ρ-ατσισμός , Σ-εξ , Τ-ηλέφωνο , Ύ-ψος , Φ-ιλία , Χ-ορός , Ψ-έματα , Ω-ριμότητα

Το 3ο Φεστιβάλ Σύγχρονων Τεχνών για παιδιά και εφήβους από το Αβγό, πραγματοποιήθηκε με πολύ ενθουσιασμό και “ταξιδιάρικη” διάθεση από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας! Το Μουσικό Σχολείο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ, με την εντυπωσιακή του χορωδία. Οι φορείς που συνέβαλλαν στην οργάνωση αυτού του ιδιαίτερου θεσμού ήταν: Η ΟΛΗΓ ΑΕ , ο Δήμος Πρέβεζας, το Μουσικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, το Πνευματικό κέντρο Ιωαννίνων & το ΑΒΓΟ ΑΜΚΕ.

Η παράσταση ήταν μια δημιουργική ευκαιρία αλλά και μια σημαντική ενδοσκόπηση ώστε οι μαθητές να βάλουν σε μια τάξη την ψυχή τους αλλά και οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν το ξεχασμένο τραγούδι της δικής τους εφηβείας. Η ιδέα, ήταν βασισμένη πάνω στο βραβευμένο μυθιστόρημα της θεατρολόγου Μάγιας Δεληβοριά, Η αλφαβήτα της εφηβείας όπου τιμήθηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ελληνικού παιδικού βιβλίου.

Θα θέλαμε να συγχαρούμε ιδιαίτερα τους μαθητές για την παρουσία τους και τον εξαιρετικό επαγγελματισμό και προσήλωση που επέδειξαν στις πρόβες και να ευχαριστήσουμε όλους τους γονείς για την εμπιστοσύνη τους.

Ευχαριστούμε την συγγραφέα Μάγια Δεληβοριά για την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου της. Μας υποσχέθηκε ότι θα παραβρεθεί κοντά μας σε μια δράση έκπληξη, με την νέα σχολική χρονιά!!! Ευχαριστούμε επίσης τους: Αθανάσιο Πορφύρη – διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΗΓ Α. Ε., την Γιώτα Γεωργάκου – ειδική σύμβουλο Δήμου Πρέβεζας, τον Ιωάννη Γεωργίου – διευθυντή Μουσικού Σχολείου Ηγουμενίτσας και την Μαρία Βλάχου για την εξαιρετική συνεργασία αλλά και για το υπέροχο ταξίδι μας που ξεκίνησε καθώς υπήρξε και η βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης. Εστίασε στους προβληματισμούς και στις αναζητήσεις των εφήβων, αφουγκραζόμενη τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Στην εισήγησή της συνέδεσε επίσης τις έννοιες τις τεχνολογίας και πως αυτή μπορεί να καταστεί αποτελεσματική στα χέρια των εφήβων αναδεικνύοντας τις δεξιότητές τους (π.χ. φωτογραφία.) Μια μεγάλη αγκαλιά στους εκπαιδευτικούς του σχολείου για όλα όσα δημιουργούμε μαζί, αλλά για όλες τις καλλιτεχνικές μας διαδρομές.

Η διδασκαλία των  μουσικοκινητικών δράσεων , πραγματοποιήθηκε από τις καθηγήτριες μουσικής :
Εβελίνα Καββαδά – Saltarello (Μεσαιωνικός χορός) – πιάνο
Αναστασία Ζώη – (σωματικά κρουστά) – “Εισαγωγή” από τον Κουρέα της Σεβίλλης του Gioachino Antonio Rossini, Tarantella – τραγούδι

Γεωργία Αναστάση: διαδασκαλία χορωδίας

Ελευθέριος Καραγιάννης: κλαρινέτο – ενοργάνωση

Φίλιππος Μπουζιούρης: κλαρινέτο

Άρης Μπέλλος: λαούτο

Την χορωδία αποτέλεσαν μαθητές Α1 τάξης.

🎭