Επίσκεψη στην Αρχαία Δωδώνη

Την Τετάρτη στις 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων. Η διαδρομή περιλάμβανε δύο εκπαιδευτικές περιηγήσεις· α) αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης και β) Αρχαιολογικό Μουσείο.

γράφει ο κ. καθ. Καραγιάννης Ε.

Κατά την  περιήγηση στο χώρο «Το Ιερό και Μαντείο της Δωδώνης στο Χώρο και στο Χρόνο» αναλύεται η παρουσία της ανθρώπινης δραστηριότητας με προοπτική 2.000 ετών (από την εποχή της προϊστορίας ως και την εγκατάλειψη του χώρου κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο). Η αφόρμηση δίνεται από την τοπογραφία, την ιστορία των ερευνών, καθώς και αναφορές σε αρχαίους συγγραφείς. Στη συνέχεια περιγράφεται η λειτουργία και η αρχιτεκτονική των μνημείων που ταξινομούνται σε 3 κατηγορίες: α) κτίρια ψυχαγωγίας (Θέατρο και Στάδιο), β) πολιτικά κτίρια (Βουλευτήριο και Πρυτανείο) και γ) ιερά κτίρια (Ιερά Οικεία του Διός στο Πανελλήνιο Ιερό και Μαντείο της Δωδώνης).

Επιπλέον, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωάννινων το «Ταξίδι στην Αρχαιολογία της Ηπείρου» μέσα στην έκθεσή του, φιλοτελούνται αρχαιολογικά ευρήματα από ολόκληρη την περιοχή, όπου σκιαγραφείται η συνολική εικόνα της ανθρώπινης δραστηριότητας από την εμφάνιση των πρώτων ανθρώπων κατά την παλαιολιθική εποχή έως και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Η έκθεση αναπτύσσεται σε θεματικό και χρονολογικό άξονα με στόχο οι επισκέπτες να συνειδητοποιήσουν ότι το κάθε εύρημα αποτελεί προϊόν της ανθρώπινης ύπαρξης. Με αυτόν τον τρόπο τα αντικείμενα αυτά αφηγούνται τις ιστορικές περιόδους και εποχές.