Η μουσική ανάγνωση…

γράφει ο καθ. Δ. – Ι. Κυριακούλης

Πώς διαβάζει κάποιος μουσική; Απαιτεί στα αλήθεια τόση πολλή προσπάθεια σα να μαθαίνει κανείς μια ξένη γλώσσα από κάποιον μακρινό πολιτισμό, ή; Ή, τί; E.T.? Δεν είναι η γλώσσα του αγαπημένου σε όλους μας κινηματογραφικού E. T. (Extra Terrestrial) – που προσπαθεί να τηλεφωνήσει σπίτι του γιατί εκεί που βρίσκεται είναι γεμάτο δυσκολίες… (ή τουλάχιστον αγαπημένου σε όσους ήταν παιδιά τη δεκαετία του 80’).

(μην ξεχάσετε την ενεργοποίηση ελλ. υπότιτλων)

Πριν μας πιάσει νοσταλγία για το σινεμά της εποχής, ίσως δούμε αυτήν την διαδικασία μέσα από τα μάτια του θεάτρου· δηλαδή ενός ηθοποιού. Ίσως η μουσική ερμηνεία στην οποία ανταποκρίνεται ένας μουσικός, λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως ένας ηθοποιός που αναλαμβάνει έναν ρόλο. Κατακτά το κείμενό του και στη συνέχεια ερμηνεύει. Οι μουσικοί, κάνοντας συγκεκριμένη εξάσκηση στο ρόλο τους (άλλος στο βιολί, άλλος στο φαγκότο, άλλος στο πιάνο κ.λπ.) χτίζουν τόσο μουσικές όσο και άλλες δεξιότητες, πολύ χρήσιμες για το κομμάτι στο οποίο θα συμμετέχουν αλλά και για  άλλα θέματα στην υπόλοιπη ζωή τους.

Στη μουσική σημειογραφία παρέχονται όλες οι λεπτομέρειες· τι θα ακουστεί, από ποιο μουσικό όργανο, πότε, πώς και για πόση ώρα.  Δεν είναι στην πραγματικότητα πάρα πολύ δύσκολο. Αρκεί, να συνηθίσει κάποιος σε αυτόν τον τρόπο σκέψης.

Έτσι και στο Μουσικό Σχολείο· δεν χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει μουσική θεωρία αλλά να διαθέτει μουσικές δεξιότητες και αντίληψη σε σχέση με τον ήχο. Και φυσικά ένα συστατικό που δεν θα πρέπει να του λείπει· αγάπη και ενθουσιασμός για τη μουσική. Στη συνέχεια, με την βοήθεια των καθηγητών θα αρχίσει να πρωτοαναπτύσσει τις βασικές του δεξιότητες. Έπειτα θα ακολουθήσει το στάδιο της μάθησης, της αυτοπεποίθησης αλλά και του σημαντικότερου όλων· της έμπνευσης…

Η φοίτηση σε ένα μουσικό σχολείο είναι μια σπουδαία εμπειρία ζωής. Μέσα από το αναλυτικό πρόγραμμά του εξασφαλίζεται το γεγονός ότι ο καθένας εφοδιάζεται με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μουσική αλλά και τη γενική παιδεία, ώστε να φτάσει στο επίπεδο να αντιλαμβάνεται και να ζει μέσα του την τέχνη και να την μοιράζεται! Είσαι μαθητής/τρια ΣΤ’ τάξης; Μην χάνεις καιρό, κάνε και εσύ αίτηση!