MUSICA EST EXERCITIUM ARITHMETICAE OCCULTUM NESCIENTIS SE NUMERARE ANIMI

γράφουν: η καθ. Ειρ. Κωνσταντινίδη (φυσικός), ο καθ. Δ. Ι. Κυριακούλης (μουσικολόγος).

μτφ. κειμ. από τα λατινικά: Ε. Ζαραβέλα (φιλόλογος)

μτφ. από Αγγλικά – προσαρμογή υπότιτλων: Δ. – Ι. Κυριακούλης

Στο Μουσικό Σχολείο Ηγουμενίτσας την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου  2024 πραγματοποιήθηκε έκθεση “Μοντέλου Ηλιακού Συστήματος” στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωγραφίας. Τα έργα κατασκεύασαν  οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α΄ γυμνασίου του σχολείου με διάφορα υλικά και πολλή φαντασία, υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Κωνσταντινίδου Ειρήνης. Με αφορμή την παράδοση ελέγχων προόδου του Α΄ τετραμήνου, γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας απόλαυσαν τα έργα των παιδιών.

Το 1977, η ανθρωπότητα έστειλε ένα “μήνυμα σε ένα μπουκάλι” στα βάθη του ωκεανού του διαστήματος.

Πιθανόν να μην υπάρχουν ως τώρα πειστικές αποδείξεις για την ύπαρξη ζωής σε άλλον πλανήτη. Από την άλλη πλευρά, έχει ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς τη διαρκή προσπάθεια και την ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με άλλα όντα, πολύ πέρα από αυτόν.

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο ενεργοποιώντας τους ελληνικούς υπότιτλους

Εκτός από τις πληροφορίες που υπάρχουν μέσα σε αυτήν την κάψουλα για το ανθρώπινο είδος και για τα άλλα πλάσματα της γης, επιλέχθηκαν και 29 μουσικά κομμάτια που θα συνόδευαν αυτήν την αποστολή. Με ποια κριτήρια όμως; Τα κομμάτια αυτά ανήκαν στις κορυφαίες μουσικές προτιμήσεις του παγκόσμιου κοινού της δεκαετίας του ’70; Τα συγκεκριμένα έργα που επιλέχθηκαν και οι ήχοι ήταν όντως οι πιο αντιπροσωπευτικές σκηνές της ανθρωπότητας;

Αυτά τα ερωτήματα συνήθως πρωτοεμφανίζονται στο μάθημα της Κριτικής Μουσικής Ακρόασης σε σχέση με την κοινωνιολογική διάσταση της μουσικής αλλά και την αναγκαιότητά της στο πλαίσιο της αισθητικής της αποτίμησης.

Λίγα χρόνια μετά την εκτόξευση των Voyager, ένα ίσως οντολογικά επίκαιρο σενάριο που γεννά ακόμα περισσότερα ερωτήματα για την εξερεύνηση του διαστήματος είναι το παρακάτω απόσπασμα από τη γνωστή σειρά Star Trek.

Μια πιθανή εκδοχή λοιπόν για το τι απέγιναν ή το τι θα απογίνουν οι μη επανδρωμένοι ταξιδιώτες του διαστήματος. Άραγε, μια μηχανή στο μέλλον, συνδυάζοντας τόσες πολλές πληροφορίες για τον γαλαξία θα αποκτήσει δική της βούληση; Πόσο και γιατί συμβάλλει ο άνθρωπος στην κατασκευή αυτών των “ζωντανών” δημιουργιών με τεχνητή νοημοσύνη; Τι είναι τελικά η βούληση για τον άνθρωπο, και τι για τις μηχανές; Πώς θα συνυπάρξουν στο μέλλον στην εξερεύνηση του διαστήματος;

STAR TREK – Voyager.

(για υπότιτλους στα ελληνικά επιλέξτε το κουμπί cc)