ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ GIOVANNI BOTTESINI» Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

γράφει ο κ. καθ. Καραγιάννης Ελευθέριος (μουσικολόγος)

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 το Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο της τριήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής στη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε το Μέγαρο Μουσικής για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ταξιδεύοντας στον Χωροχρόνο με τον Giovanni Bottesini».

Αρχικά έγινε μια εισαγωγική αφόρμηση από τον μουσικολόγο του σχολείου κ. Καραγιάννη Ελευθέριο επεξηγώντας στους μαθητές/τριες το ακριβές περιεχόμενο της υβριδικής ζωντανής συναυλίας-περιπλάνησης στον χωροχρόνο και την συσχέτιση με την ιστορία της μουσικής. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε η χρονολογία και η καταγωγή του ερμηνευτή, συνθέτη και μαέστρου G. Bottesini, όπως και η οικογένεια των εγχόρδων με δοξάρι (τόξο) κάνοντας ειδική μνεία στο κοντραμπάσο ως σολιστικό όργανο με το δικό του ρεπερτόριο.

Tα ρομαντικά έργα του G. Bottesini ερμηνεύτηκαν από δεξιοτέχνες μουσικούς της σχολής εγχόρδων (βιολί-βιόλα-βιολοντσέλο-κοντραμπάσο) και μονωδίας (φωνή σοπράνο) της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και συνδιαλέγονταν επί σκηνής με αφηγηματικά κείμενα και ταυτόχρονη παρουσίαση εποπτικού υλικού.

Ενδεικτικά ακούστηκαν τα έργα: Meditazione, Elegia No 1 in D, Tarantella, Reverie, 3 Arias, Allegretto Capriccio, Tutto il Mondo Serra, Gran Quintetto in C minor.

Στο τέλος της δράσης έγινε κατανοητό από όλους τους μαθητές ότι ο Bottesini, οπλισμένος με την ευστροφία του και την ερμηνευτική του δεινότητα, κατάφερε το ακατόρθωτο: να αναγάγει το βαρύ και δυσκίνητο κοντραμπάσο σε ένα δημοφιλές σολιστικό όργανο με αυτόνομη εκφραστικότητα και ρεπερτόριο.

Οι μαθητές/τριες ενθουσιάστηκαν από τη συγκεκριμένη δράση και εξέφρασαν την επιθυμία τους για την παρακολούθηση ανάλογων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στο μέλλον, όπως αποτυπώθηκε στο έντυπο του φύλλου αξιολόγησης.