Εορτασμός 25ης Μαρτίου στο Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

γράφουν: η καθ. Μαργαρίτα Καψάλη (φιλόλογος), η καθ. Ειρήνη Κωνσταντινίδου (φυσικός), και ο καθ. Δ. – Ιωάννης Κυριακούλης (μουσικολόγος)

Με τίτλο «Ελληνική Επανάσταση και Μουσική», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 και ώρα 9.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Μαζαρακιάς η σχολική γιορτή για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας παρουσίασαν τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής επανάστασης, υπό το πρίσμα της συμβολής της ελληνικής αλλά και διεθνούς μουσικής. Ο ψαλμός του Ακάθιστου Ύμνου από τη
χορωδία αποτέλεσε το έναυσμα για μία σειρά από ποιήματα και αφηγήσεις, τα οποία ανέδειξαν τον ρόλο της μουσικής ως μέσο εθνικής ταυτότητας, αντίστασης και ενότητας των Ελλήνων την περίοδο της επανάστασης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε μουσουργούς της Ευρώπης, με κορυφαίο παράδειγμα τον Γερμανό συνθέτη Μπετόβεν, οι οποίοι εμπνεύστηκαν σημαντικά έργα τους από τον αγώνα των Ελλήνων, αποτυπώνοντας σε ιδεολογικά φορτισμένες παρτιτούρες το πένθος της Ευρώπης για την υποδούλωση της Ελλάδας στους Οθωμανούς. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από  τραγούδια, που ερμήνευσε με ευαισθησία και ζωντάνια η χορωδία των μαθητών και μαθητριών μας.


Ειδικότερα, ένα εκλεπτυσμένο στοιχείο που υπήρξε στο ρεπερτόριο της εκδήλωσης ήταν η ερμηνεία και άλλων επιπλέον στροφών από τις ήδη γνωστές του Σολωμικού Ύμνου, με την αντίστοιχη μελοποίηση του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου. Οι ευρωπαϊκές επιδράσεις στη μουσική εκπαίδευση του συνθέτη, αποτυπώνονται με εμφανή τρόπο και σε αυτό το μνημειώδες έργο του. Το ομοφωνικό στυλ που συμπορεύεται στις πρώτες στροφές, μετατρέπεται σε αντιστικτική υφή στις επόμενες. Η κάθε καινούρια και σε βάθος ερμηνεία του έργου αυτού των δύο επτανήσιων λόγιων καλλιτεχνών, είναι πάντα ενδιαφέρουσα από πολλές όψεις και ειδικά από την μουσικοπαιδαγωγική πλευρά και κατά την προετοιμασία του.  


Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, επίσης, και το απόσπασμα από το έργο Καντάτα Ελευθερίας του Χρήστου Λεοντή με τίτλο “Το χάραμα επήρα”. Οι μουσικές οσμώσεις του σχολείου μας – από τη μία το παραδοσιακό ηπειρώτικο στοιχείο και από την άλλη το ορχηστρικό ιδίωμα στα μουσικά σύνολα – προσφέρουν στο κοινό σπάνια ηχοχρώματα. Η εκφραστικότητα της νεανικής χορωδίας που συμμετείχε, προσέδωσε στο συγκεκριμένο έργο μια ιδιαίτερη αφηγηματική πνοή τόσο για την πολιορκία του Μεσολογγίου όσο και για τις ανάγκες της ιστορικής αφήγησης σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία της στην εκδήλωση του σχολείου μας.  


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας Δημάκος Δημήτριος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μαζαρακιάς Ράπτης Ελευθέριος και η Προέδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Κοσιώρη Μαρίνα.


Τη χορωδία δίδαξε η Γεωργία Αναστάση και μουσικό σύνολο δίδαξε και διηύθυνε ο καθ. κ. Γιάννης Κυριακούλης.

Τον γενικό συντονισμό και την οργάνωση της σχολικής εκδήλωσης ανέλαβαν οι καθηγήτριες του σχολείου Μαργαρίτα Καψάλη (φιλόλογος) και Ειρήνη Κωνσταντινίδου (φυσικός).


Ακολουθεί το πρόγραμμα, φωτογραφίες και από την εκδήλωση.