ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΞΑΝΘΗ-ΠΟΛΙΣ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2024»

γράφει ο καθ. Ελευθέριος Καραγιάννης (μουσικολόγος)

Το Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας συμμετείχε ενεργά στο 9 ο Φεστιβάλ «Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων 2024» το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, το Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης και από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το σχολικό έτος 2023-
2024.


Ο Τίτλος του Φεστιβάλ ήταν «Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων 2024»: «Η Μουσική, αγγελιαφόρος της Ειρήνης» από ένα άρθρο των Yehudi Menuhin και Miguel Angel Estrella.


Η δράση αυτή διήρκεσε 5 ημέρες, 24-28 Απριλίου 2024.


Η εν λόγω εκπαιδευτική δράση συνέβαλε στην προαγωγή της μουσικής παιδείας της Δημόσιας Εκπαίδευσης μέσα από την παρακολούθηση συναυλιών, αποσκοπώντας στο να δώσει κίνητρα για μουσική δημιουργία στους/στις μαθητές/τριες των μουσικών σχολείων. Επίσης, η παρακολούθηση βιωματικών εργαστηρίων και σεμιναρίων (masterclass) από καταξιωμένους καλλιτέχνες-παιδαγωγούς (Ε. Δαμιανού και Ν. Κυπουργός) ενίσχυσαν τις μουσικές γνώσεις
των μαθητών τόσο στη χορωδιακή πράξη όσο και στην εκτέλεση μουσικών οργάνων της ορχήστρας, προωθώντας την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

Την Παρασκευή 24 Απριλίου στην Πλατεία Ελευθερίας στο πλαίσιο της θεματικής για την «Ειρήνη» οι μαθητές/τριες του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας παρουσίασαν 30′ μουσικο-αφηγηματική εκδήλωση για χορωδία, απαγγελία και μουσικό σύνολο. Ερμήνευσαν έργα ελληνικού ρεπερτορίου («Το
παιδί με το ταμπούρλο», «Τέσσερις στρατηγοί», «Χίλια μύρια κύματα», «Ειρήνη», «Όπου υπάρχει αγάπη») σε συνδυασμό με δύο αποσπάσματα από τα «Ματωμένα Χώματα» της Δ. Σωτηρίου και την «Ειρήνη» του Γ. Ρίτσου.

Στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ το Σάββατο 26 Απριλίου σε μία φαντασμαγορική βραδιά όλοι οι μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων παρουσίασαν χορωδιακά και ορχηστρικά ένα μουσικό πρόγραμμα του οποίου την προετοιμασία επιμελήθηκαν τα βιωματικά εργαστήρια της κ. Ε. Δαμιανού και του μαέστρου και συνθέτη Ν. Κυπουργού. Στον εξωτερικό υπαίθριο χώρο του Δημαρχείου της Ξάνθης οι 1.500 μαθητές συνέπραξαν μουσικά ερμηνεύοντας με επιτυχία τα κομμάτια «Dona Nobis Pacem», «Χαιρετισμός στην Ειρήνη», «Let Ιt Be», «Μια πόλη μαγική».

Στο πλαίσιο γνωριμίας με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης της Ξάνθης το σχολείο επισκέφτηκε την οικία γέννησης (Grand Maison) του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι. Το κτήριο αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έναν πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης που ταυτίζεται με τον «μεγάλο Μάνο», τον άνθρωπο της σκέψης και της τέχνης. Εκεί οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να δουν την παλιά πόλη της Ξάνθης καθώς και πλούσιο φωτογραφικό και έντυπο υλικό μουσικών εκδόσεων.

Με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ όλοι οι συντελεστές εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους με την ευχή για μελλοντικές συμπράξεις.