ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, Σύβοτα
4/5/2024

Γράφει ο καθ. Ε. Καραγιάννης (μουσικολόγος)

Στις 11.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (4/5/2024) στα Σύβοτα Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη χρονιά η αναβίωση του εθίμου της Πρώτης Ανάστασης. Το έθιμο αυτό συνδέεται άρρηκτα με την Ανάσταση του Κυρίου.

Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος (Φιλοπρόοδος Σύλλογος Συβότων) σε συνεργασία της πρόεδρου κ. Ντόκου με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Δημάκο και τον πρόεδρο της Κοινότητας Ηγουμενίτσας κ. Βιρβίλη.

Μετά τη σύντομη ομιλία του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Νταή και αμέσως μόλις οι καμπάνες της εκκλησίας χτύπησαν χαρμόσυνα, εκατοντάδες πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό, που έριξαν οι τοπικές αρχές αλλά και οι ντόπιοι από τα μπαλκόνια και τις ταράτσες των σπιτιών, έσπασαν στον δρόμο, δημιουργώντας έναν μεγάλο κρότο, που σύμφωνα με τη λαϊκή αντίληψη, έδιωχνε μακριά το κακό, συμβολίζοντας τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο.

Στη συνέχεια με την ολοκλήρωση του παραπάνω εθίμου, που έχει μακρά ιστορία από την εποχή της Ενετοκρατίας, το μουσικό σύνολο πνευστών του Μουσικού Γυμνασίου, υπό την καθοδήγηση και μουσική προετοιμασία του καθηγητή κ. Καραγιάννη και με τη σύμπραξη των μουσικών κ. Κωνσταντίνου, κ. Γεωργόπουλο και κ. Παπαδημητρίου, ερμήνευσε γνωστές παραδοσιακές
μελωδίες που πλαισίωσαν την τελετή λήξης της εν λόγω δράσης.