Εκπαιδευτική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

Το Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας τίμησε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας η οποία έχει οριστεί στις 9 Φεβρουαρίου, (η συγκεκριμένη δράση μεταφέρθηκε στις 16 Φεβρουαρίου λόγω ανωτέρας βίας).

Η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Ζαραβέλα αρχικά παρουσίασε την ιστορία της ελληνικής γλώσσας και μέσα από ένα βίντεο με τίτλο “Did you know you speak Greek?” (Γνωρίζατε ότι μιλάτε Ελληνικά;) έδωσε στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας να καταλάβουν ότι πολλές ελληνικές λέξεις μπορούν να εντοπιστούν στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, παρακολουθώντας ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη να χρησιμοποιούν λέξεις με ελληνική προέλευση.

Έπειτα δόθηκαν οι δύο λόγοι του Ξενοφώντα Ζολώτα που εκφωνήθηκαν στην Ουάσιγκτον με την ιδιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Η ιδιαιτερότητα των δύο ιστορικών λόγων έγκειται στην επιλογή λέξεων με ελληνική ρίζα, όπου με τη χρήση λίγων συνδέσμων, άρθρων και προθέσεων έγιναν κατανοητοί από το αγγλόφωνο ακροατήριο που παρακολουθούσε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εντόπισαν στα κείμενα τις ελληνικές λέξεις και διαπίστωσαν την εξαιρετική σύνταξη των δύο λόγων.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Μπαμπινιώτης σχετικά με τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας και την αδιάλειπτη χρήση της για 4.000 χρόνια! Η δράση ολοκληρώθηκε με τον χωρισμό των μαθητών και των μαθητριών σε ομάδες, όπου ζητούμενο ήταν να καταγράψουν όσες περισσότερες λέξεις μπορούσαν να σκεφτούν με ελληνική προέλευση που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αγγλική γλώσσα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τις λέξεις που κατάφεραν να εντοπίσουν και αντιλήφθηκαν την παρουσία τόσων πολλών ελληνικών λέξεων σε διάφορους τομείς μιας ξένης γλώσσας.