Εκπαιδευτική δράση στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών συντήρησης 2021, στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

γράφειο καθ.: Ελευθέριος Καραγιάννης (μουσικολόγος)

Το Μουσικό Γυμνάσιο Μαζαρακιάς συμμετείχε στην Εκπαιδευτική δράση στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης 2021 στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων που διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Σε πρώτη φάση έγινε παρουσίαση στην τάξη από την κ. Ευαγγελία , φιλόλογο στις ώρες του μαθήματος για το Θέατρο που διδάσκεται στην Α΄ Γυμνασίου σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, σχετικά με τον σπουδαίο ρόλο του οικισμού για την περιοχή. Επίσης, παρουσιάστηκε η δομή ενός αρχαίου θεάτρου, η σημασία του για την πόλη και τα είδη του αρχαίου δράματος.

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, αντί της προγραμματισμένης στις 7 Οκτωβρίου που ακυρώθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αρχικά, οι αρχαιολόγοι μίλησαν για την περιοχή και τον σημαίνοντα ρόλο του θεάτρου για τις συνελεύσεις και τη διδασκαλία του αρχαίου δράματος. Στη συνέχεια οι μαθητές/μαθήτριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί (κ. Βιρβίλης Κωνσταντίνος, κ. Γεωργίου Ιωάννης και κ. Ζαραβέλα Ευαγγελία) παρακολούθησαν το έργο συντήρησης και αποκατάστασης του θεάτρου καθώς και του αρχαίου τείχους.


Η ομάδα των συντηρητών μάς έδειξε τη διαδικασία καθαρισμού, τις μεθόδους συντήρησης καθώς και τον βασικό εξοπλισμό και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν από τη διαδικασία και διατύπωσαν τις
απορίες τους, τις οποίες με χαρά έλυσαν οι συντηρητές. Η δράση διήρκησε μία ώρα και τριάντα λεπτά (09.00-10.30 π.μ.). Μετά την εκπαιδευτική επίσκεψη ακολούθησε στάση στην πόλη της Ηγουμενίτσας για βόλτα και παιχνίδι.