Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Ιωάννινα: Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη και νησάκι Ιωαννίνων

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Βιρβίλης Κωνσταντίνος,  Γεωργίου Ιωάννης, Ζαραβέλα Ευαγγελία, Ζαρκάδα Μαρία, Καραγιάννης Ελευθέριος

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 το Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας (έδρα Μαζαρακιά) πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στα Ιωάννινα. Αρχικά, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, όπου ενημερωθήκαμε για τον δημιουργό του μουσείου, την αρχιτεκτονική και την ιδιόμορφη τεχνική του. Θαυμάσαμε στην περιήγησή μας στους χώρους του μουσείου τα κέρινα ομοιώματα της Προεπαναστατικής περιόδου, της Επανάστασης του 1821 και της Σύγχρονης ιστορίας.

Στη συνέχεια με το καραβάκι μεταβήκαμε στο νησί, για να επισκεφτούμε το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών, όπου ενημερωθήκαμε για την ιστορία του, παρατηρήσαμε τις μοναδικές τοιχογραφίες που κοσμούν το καθολικό της μονής και είδαμε τον χώρο που λειτουργούσε την περίοδο της Τουρκοκρατίας ως κρυφό σχολειό. Έπειτα επισκεφτήκαμε το Μουσείο Αλή πασά και Επαναστατικής περιόδου, όπου είδαμε τον τόπο της δολοφονίας του Αλή πασά. Ξεναγηθήκαμε επίσης στους χώρους οι οποίοι περιλαμβάνουν εκπληκτικά έργα τέχνης της Ηπειρώτικης ασημουργίας, όπως όπλα, κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα, κεραμικά από τον 17ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, παραδοσιακές φορεσιές της Ηπείρου, έργα ζωγραφικής, λιθογραφίες και αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος. Επίσης, είδαμε την αναπαράσταση του πνιγμού της κυρά Φροσύνης και άλλων γυναικών στα παγωμένα νερά της λίμνης Παμβώτιδας.

Η εκδρομή έκλεισε με περιήγηση και ελεύθερο χρόνο στην πόλη των Ιωαννίνων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη, η οποία είχε βιωματικό χαρακτήρα και εντάσσεται σε επικείμενη δράση για την Επανάσταση του 1821.