Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Ιωάννινα: Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη και νησάκι Ιωαννίνων

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Βιρβίλης Κωνσταντίνος,  Γεωργίου Ιωάννης, Ζαραβέλα Ευαγγελία, Ζαρκάδα Μαρία, Καραγιάννης Ελευθέριος

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 το Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας (έδρα Μαζαρακιά) πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στα Ιωάννινα. Αρχικά, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, όπου ενημερωθήκαμε για τον δημιουργό του μουσείου, την αρχιτεκτονική και την ιδιόμορφη τεχνική του. Θαυμάσαμε στην περιήγησή μας στους χώρους του μουσείου τα κέρινα ομοιώματα της Προεπαναστατικής περιόδου, της Επανάστασης του 1821 και της Σύγχρονης ιστορίας.

Στη συνέχεια με το καραβάκι μεταβήκαμε στο νησί, για να επισκεφτούμε το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών, όπου ενημερωθήκαμε για την ιστορία του, παρατηρήσαμε τις μοναδικές τοιχογραφίες που κοσμούν το καθολικό της μονής και είδαμε τον χώρο που λειτουργούσε την περίοδο της Τουρκοκρατίας ως κρυφό σχολειό. Έπειτα επισκεφτήκαμε το Μουσείο Αλή πασά και Επαναστατικής περιόδου, όπου είδαμε τον τόπο της δολοφονίας του Αλή πασά. Ξεναγηθήκαμε επίσης στους χώρους οι οποίοι περιλαμβάνουν εκπληκτικά έργα τέχνης της Ηπειρώτικης ασημουργίας, όπως όπλα, κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα, κεραμικά από τον 17ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, παραδοσιακές φορεσιές της Ηπείρου, έργα ζωγραφικής, λιθογραφίες και αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος. Επίσης, είδαμε την αναπαράσταση του πνιγμού της κυρά Φροσύνης και άλλων γυναικών στα παγωμένα νερά της λίμνης Παμβώτιδας.

Η εκδρομή έκλεισε με περιήγηση και ελεύθερο χρόνο στην πόλη των Ιωαννίνων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη, η οποία είχε βιωματικό χαρακτήρα και εντάσσεται σε επικείμενη δράση για την Επανάσταση του 1821.

Εκπαιδευτική Δράση: Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στο Σχολείο (European Day of Music in School. ΕuDaMus)

Διοργάνωση: European Association for Music in Schools (Ευρωπαϊκή Ένωση Μουσικής στα Σχολεία)

Ενεργός Συμμετοχή: Μoυσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

Υπεύθυνοι καθηγητές: Καραγιάννης Ελευθέριος (μουσικολόγος), Ζαραβέλα Ευαγγελία (φιλόλογος)

Σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου και ώρα 12.00 η Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας συμμετείχε ενεργά σε πανευρωπαϊκή διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Ένωση Μουσικής στα Σχολεία (European Association for Music in Schools).

Η ημέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στη δύναμη και στη χαρά της μουσικής καθώς και της μουσικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Πρόκειται για μια γιορτή στην οποία συμμετέχουν σχολεία και τάξεις από όλη την Ευρώπη, ευαισθητοποιώντας σχετικά με τη σημασία της μουσικής και της μουσικής εκπαίδευσης στα σχολεία μας. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής στο Σχολείο εορτάστηκε για πρώτη φορά φέτος και στην Ελλάδα με υποστήριξη της πρωτοβουλίας σε τοπικό επίπεδο από διάφορους φορείς και οργανώσεις, όπως η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε).

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης δόθηκαν πληροφορίες σχετικές με το ιστορικό πλαίσιο και την αξία της μουσικής σε διάφορους πολιτισμούς ανά τους αιώνες, καταδεικνύοντας την σημαντική θέση της στον κάθε λαό. Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στη σύνδεση της μουσικής με τον πολιτισμό, τη θρησκεία αλλά και την κοινωνική ζωή των Ελλήνων από την αρχαία Ελλάδα. Στη συνέχεια τονίστηκαν τα θετικά πορίσματα ιατρικών ερευνών σε σχέση με την απλή έκθεση σε μουσικά ερεθίσματα μέχρι και την ίδια την παραγωγή και εκτέλεση μουσικής. Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε η σημαντική επίδραση της μουσικής ειδικά στα παιδιά, η συμβολή της στην πνευματική ανάπτυξη και στον εφοδιασμό τους με κοινωνικές δεξιότητες που θα είναι απαραίτητες στην ενήλικη ζωή τους. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση πάνω στους προβληματισμούς των μαθητών.

Με την έναρξη της διαδικτυακής πανευρωπαϊκής συνάντησης οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης του EuDaMus έδωσαν σύντομους χαιρετισμούς τονίζοντας τη σημασία της ξεχωριστής αυτής ημέρας.

Στην πρώτη δράση της ζωντανής εικονικής εκδήλωσης (live virtual event) τα παιδιά συναντήθηκαν μέσω της ενεργής κάμερας με τάξεις σχολείων από όλη την Ευρώπη και χαιρέτησαν μέσω του chat στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Στη συνεχεία ως θεατές παρακολούθησαν ζωντανά (live streaming) το τραγούδι «Together», ένα ξεχωριστό μουσικό κομμάτι από τον συνθέτη Bert Appermont γραμμένο ειδικά για αυτόν τον σκοπό του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής στο Σχολείο. Οι μαθητές διάβασαν παράλληλα (σε καραόκε) τους αγγλικούς στίχους (lyrics) που περιέχονται στο τραγούδι ακούγοντας την ορθή προφορά τους και δόθηκε η ερμηνεία τους στην ελληνική γλώσσα. Μετά ακολούθησε η ενεργητική ακρόαση του τραγουδιού στην πρώτη εκδοχή του (version 1) μέσω της εκτυπωμένης μουσικής παρτιτούρας. Διατυπώθηκαν ερωτήματα σχετικά με τις διαφορές του συγκεκριμένου μουσικού κειμένου (version 1) από τη δεύτερη εκδοχή (version 2). Στη συνέχεια αποσαφηνίστηκαν ορισμένοι μουσικοί όροι που αφορούσαν το tempo του τραγουδιού (όρος Moderato), τη μορφολογική του φόρμα (Verse-Chorus) όπως και του ξεχωριστού είδους (RAP) στο μέρος D και στο E (CANON). Ιδιαίτερη αναφορά δόθηκε στο μουσικό είδος της ραπ ως ουσιώδες συστατικό της μουσικής χιπ-χοπ, όπως και για τον ρόλο και τη θέση της στη φόρμα του συγκεκριμένου τραγουδιού.

Η δεύτερη δράση της ζωντανής εικονικής έκθεσης ζωγραφικής (live virtual exhibition) είχε θέμα το κεντρικό motto: «Η δύναμη της Μουσικής». Η «δύναμη της μουσικής» μπορεί να εκφραστεί, να αποτυπωθεί, να οπτικοποιηθεί μέσω εικαστικών οδών, ζωγραφικής, κολάζ ή άλλων τρόπων. Έτσι εδώ παρουσιάστηκαν (μέσω του διαμοιρασμού οθόνης) αρκετές δημιουργίες καλλιτεχνικών έργων διαφόρων τάξεων και σχολείων ανά την Ευρώπη, που ενσωμάτωναν διαφορετικές τεχνικές.

Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή συνάντηση, ο υπεύθυνος καθηγητής μουσικής έκανε υποδειγματική ρυθμική ανάγνωση του τραγουδιού με τη βοήθεια κρουστού οργάνου όπως και μελωδική εκτέλεσή του (version 1+2) με τη συνοδεία πληκτροφόρου οργάνου. Οι μαθητές επέλεξαν την πρώτη εκδοχή (version 1) του Together για μελλοντική βιντεοσκόπηση-ηχογράφηση, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ψηφιακά μέσα. Οι ίδιοι, σε δεύτερο χρόνο, με αφόρμηση των προβολών των δράσεων, διατύπωσαν σκέψεις και για παράλληλη χορευτική κίνηση ή και δραματοποίηση με εικαστικά έργα, δίνοντας στο «Together» μια διαφορετική εκδοχή (version) του. Ανακεφαλαιώνοντας, οι δύο υπεύθυνοι καθηγητές έκαναν συζήτηση γενικού ενδιαφέροντος για τον ρόλο και αξία της μουσικής στην καθημερινότητα, την κοινωνία και τον κόσμο, απαντώντας σε όποια ερωτήματα των μαθητών προέκυψαν με το πέρας της εκδήλωσης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση, όπως αποτυπώθηκε και στα έντυπα αξιολόγησης που συμπλήρωσαν μετά την ολοκλήρωσή της, κυρίως, γιατί, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με μαθητές από άλλα σχολεία της Ευρώπης, να αλληλεπιδράσουν μαζί τους καλλιτεχνικά, εκφράζοντας την επιθυμία για αντίστοιχες δράσεις στο μέλλον.

Εκπαιδευτική Δράση Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022. Γνωρίζουμε τα όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας: Τα ξύλινα πνευστά

Διοργάνωση: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.)
Ενεργός Συμμετοχή: Μoυσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας
Υπεύθυνοι καθηγητές: Καραγιάννης Ελευθέριος (Μουσικολόγος), Ζαραβέλα Ευαγγελία
(φιλόλογος)

Σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου και ώρα 11.15 π.μ. η Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας συμμετείχε ενεργά σε διαδραστική ζωντανή εκδήλωση (live streaming) που διοργάνωσε στο πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.) Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν: Γνωρίζουμε τα όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας: Τα ξύλινα πνευστά (φλάουτο, όμποε, φαγκότο, κλαρινέτο, κόρνο). Τα 5 έργα που ακούστηκαν ζωντανά από το κουιντέτο ήταν των συνθετών Ferenc Farkas, Franz Joseph Haydn, Denes Agay, Γεώργιος Καρακάσης, Claude Debussy.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, έγινε προβολή εκπαιδευτικού υλικού για τα ξύλινα πνευστά από το «Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος». Στη συνέχεια αποσαφηνίστηκαν ορισμένοι μουσικοί όροι που αφορούν την κατασκευή και την τεχνική εκτέλεσης των πνευστών, συνδέοντας παράλληλα και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει ένα χάλκινο πνευστό σε ένα μουσικό σύνολο ξύλινων. Ο όρος κουιντέτο ορίστηκε και κατανοήθηκε επαρκώς με τη χρήση μουσικού λεξικού από τους μαθητές. Στο τέλος ακολούθησε υποδειγματική ζωντανή παρουσίαση της μουσικής έκτασης και των τεχνικών του φλάουτου, του κλαρινέτου και του σαξοφώνου από τον καθηγητή Καραγιάννη Ελευθέριο. Παρακολουθώντας ένα δεύτερο σύντομο εκπαιδευτικό βίντεο για τα χάλκινα πνευστά, διαπιστώθηκαν οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ των δύο κατηγοριών πνευστών οργάνων (ξύλινα-χάλκινα) κάνοντας μια λεπτομερή αναφορά στο κόρνο. Στο τέλος ακολούθησε μια σύντομη ακουστική άσκηση ενεργητικής ακρόασης της διαφοράς του ηχοχρώματος των ξύλινων πνευστών.

Τα παιδιά αλληλεπίδρασαν ζωντανά με το μουσικό σύνολο της Κ.Ο.Θ. μέσω του live chat comments, κάνοντας ενεργητική ακρόαση των 5 έργων που ακούστηκαν διατυπώνοντας γόνιμες απορίες αναφορικά με τα όργανα, απευθείας στους μουσικούς. Η πιο χαρακτηριστική ερώτηση που τέθηκε από την τάξη του σχολείου μας αφορούσε το κόρνο και σχετιζόταν με τον ρόλο του στο κουιντέτο ξύλινων πνευστών, όπως και για τη λειτουργία που έχει το δεξί χέρι του εκτελεστή μέσα στην καμπάνα του οργάνου. Όταν ολοκληρώθηκε η ζωντανή αναμετάδοση, ο υπεύθυνος καθηγητής μουσικής έκανε μια σύντομη ανασκόπηση όλων των ξύλινων πνευστών που παρουσιάστηκαν μέσω προβολής εικόνων και προγράμματος παρουσίασης διαφανειών και απάντησε σε ερωτήματα των μαθητών που προέκυψαν μετά την ανακεφαλαίωση και την παρουσίαση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση, κυρίως, γιατί, όπως αποτυπώθηκε και στα έντυπα αξιολόγησης που συμπλήρωσαν μετά την ολοκλήρωση, αλληλεπίδρασαν ζωντανά με τους μουσικούς από την τάξη τους συνομιλώντας μαζί τους, εκφράζοντας τις απορίες και ερωτήσεις τους αναφορικά με τα μουσικά όργανα και εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία τους για αντίστοιχες δράσεις στο μέλλον.

Εκπαιδευτική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

Το Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας τίμησε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας η οποία έχει οριστεί στις 9 Φεβρουαρίου, (η συγκεκριμένη δράση μεταφέρθηκε στις 16 Φεβρουαρίου λόγω ανωτέρας βίας).

Η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Ζαραβέλα αρχικά παρουσίασε την ιστορία της ελληνικής γλώσσας και μέσα από ένα βίντεο με τίτλο “Did you know you speak Greek?” (Γνωρίζατε ότι μιλάτε Ελληνικά;) έδωσε στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας να καταλάβουν ότι πολλές ελληνικές λέξεις μπορούν να εντοπιστούν στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, παρακολουθώντας ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη να χρησιμοποιούν λέξεις με ελληνική προέλευση.

Έπειτα δόθηκαν οι δύο λόγοι του Ξενοφώντα Ζολώτα που εκφωνήθηκαν στην Ουάσιγκτον με την ιδιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Η ιδιαιτερότητα των δύο ιστορικών λόγων έγκειται στην επιλογή λέξεων με ελληνική ρίζα, όπου με τη χρήση λίγων συνδέσμων, άρθρων και προθέσεων έγιναν κατανοητοί από το αγγλόφωνο ακροατήριο που παρακολουθούσε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εντόπισαν στα κείμενα τις ελληνικές λέξεις και διαπίστωσαν την εξαιρετική σύνταξη των δύο λόγων.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Μπαμπινιώτης σχετικά με τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας και την αδιάλειπτη χρήση της για 4.000 χρόνια! Η δράση ολοκληρώθηκε με τον χωρισμό των μαθητών και των μαθητριών σε ομάδες, όπου ζητούμενο ήταν να καταγράψουν όσες περισσότερες λέξεις μπορούσαν να σκεφτούν με ελληνική προέλευση που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αγγλική γλώσσα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τις λέξεις που κατάφεραν να εντοπίσουν και αντιλήφθηκαν την παρουσία τόσων πολλών ελληνικών λέξεων σε διάφορους τομείς μιας ξένης γλώσσας.

Εκπαιδευτική Δράση Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 «Περιγράφοντας με τους ήχους: Εικόνες από μία Έκθεση» του Modest Mussorgsky

Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 π.μ. οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας συμμετείχαν ενεργά σε διαδραστική ζωντανή εκδήλωση (live streaming) που
διοργάνωσε στο πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.)

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν: «Περιγράφοντας με τους ήχους:
Εικόνες από μία Έκθεση» του Ρώσου συνθέτη Modest Mussorgsky (Μ. Μουσόργκσκι).

Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, κρίθηκε απαραίτητο να γίνει αναφορά στη βιογραφία τόσο του συνθέτη όσο και του ζωγράφου Viktor Hartmann (Βίκτωρ Χάρτμαν), οι οποίοι συνδέονταν με φιλικές σχέσεις. Μάλιστα, το έργο του ζωγράφου στάθηκε η αφορμή και η έμπνευση για τη μουσική σύνθεση.

Τα παιδιά αλληλεπίδρασαν με την ορχήστρα ζωντανά μέσω του live chat comments, κάνοντας ενεργητική ακρόαση του έργου και ακολούθησε κριτική συζήτηση ως προς την επιτυχία της σύνδεσης των έργων ζωγραφικής του Hartmann με τις αντίστοιχες μουσικές
απεικονίσεις του Mussorgsky. Ακολουθώντας την παραπάνω τεχνική, κατάφεραν να αποδώσουν την ατμόσφαιρα του κάθε εικαστικού έργου με τα χαρακτηριστικά του, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία μουσικής σύνθεσης.

Όταν ολοκληρώθηκε η ζωντανή αναμετάδοση, ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Καραγιάννης ερμήνευσε στο πιάνο αποσπάσματα από την πρωτότυπη μορφή ενορχήστρωσης του έργου (σουίτα για σόλο πιάνο), συγκρίνοντας τις δύο εκδοχές μεταξύ τους (εκτέλεση για ορχήστρα του Μ. Ραβέλ σε αντίθεση με την πιανιστική εκτέλεση).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση, όπως αποτυπώθηκε στα έντυπα αξιολόγησης που συμπλήρωσαν μετά την ολοκλήρωση, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία για αντίστοιχες δράσεις στο μέλλον.

Διοργάνωση: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.)
Συμμετοχή: Moυσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας
Υπεύθυνος καθηγητής: Καραγιάννης Ελευθέριος

Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών

Την Παρασκευή στις 28 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας σχολική γιορτή για τους Τρεις Ιεράρχες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αρχικά αναφέρθηκαν στο χρονικό της καθιέρωσης του συνεορτασμού των Τριών Ιεραρχών, ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη γιορτή του καθενός.

Έπειτα η χορωδία έψαλλε το Απολυτίκιο στο πλαίσιο του μαθήματος «Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική» και ερμήνευσε σχετικά τραγούδια που αναφέρονται στη δράση των Τριών Ιεραρχών, πλαισιωμένα από τους ήχους μουσικών οργάνων. Η ζωή και το έργο των κορυφαίων προσωπικοτήτων των γραμμάτων προβλήθηκε με βίντεο και στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες διάβασαν αποφθέγματα, όπως διατυπώθηκαν από τους Τρεις Ιεράρχες.

Τη σχολική γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Γκαμπρέλας
Νικόλαος, Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και ο κ. Κοσιώρης Ευάγγελος, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας.

Τη γιορτή ανέλαβαν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί:

Βιρβίλης Κωνσταντίνος (συντονισμός γιορτής)

Γεωργίου Ιωάννης (τεχνική υποστήριξη)

Ζαραβέλα Ευαγγελία (σύνταξη κειμένων – παρουσίασης)

Καραγιάννης Ελευθέριος (μουσική επιμέλεια – ενορχήστρωση)

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Την Πέμπτη στις 27 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου μας εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Οι μαθητές μάς μετέφεραν στα γεγονότα πριν από την έναρξη του Ολοκαυτώματος, ενώ παράλληλα προβλήθηκε βίντεο από το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας με τίτλο «Να το μάθουν όλοι», σχετικό με τη μαζική εξόντωση των Εβραίων στα απάνθρωπα
στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γ΄ Ράιχ.

Στη συνέχεια οι μαθητές διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Δημήτρη Κοράκη «Ιστορίες από τα παλιά Γιάννινα» σχετικά με την εξολόθρευση των Εβραίων των Ιωαννίνων. Στην εκδήλωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του ποιητή Ιάκωβου Καμπανέλλη ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν.

Η χορωδία του σχολείου μας έκλεισε την ημέρα μνήμης, αποδίδοντας φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας με το συγκινητικό τραγούδι «Άσμα ασμάτων».

Τη γιορτή ανέλαβαν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί:

Βιρβίλης Κωνσταντίνος (συντονισμός γιορτής)

Γεωργίου Ιωάννης (τεχνική υποστήριξη)

Ζαραβέλα Ευαγγελία (σύνταξη χρονικού και παρουσίασης – επιλογή αποσπασμάτων του βιβλίου)

Καραγιάννης Ελευθέριος (μουσική επιμέλεια – ενορχήστρωση)

Γιορτή Χριστουγέννων Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Την Πέμπτη στις 23 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου μας γιορτή για τα Χριστούγεννα. Οι μαθητές μας έκαναν μια ιστορική αναδρομή στα κάλαντα, ενώ παράλληλα εστίασαν και εξήγησαν το νόημα των στίχων από τα κάλαντα της Ηπείρου, της Πελοποννήσου καθώς των Πανελληνίων Πρωτοχρονιάτικων καλάντων.

Στη γιορτή ακούστηκαν κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Τη γιορτή τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαζαρακιάς, κ. Γκαμπρέλας Νικόλαος. Η γιορτή συνεχίστηκε και στους δρόμους της Μαζαρακιάς, όπου οι μαθητές έψαλλαν τα κάλαντα με τα μουσικά τους όργανα. Η περιήγηση των μαθητών έγινε με τη συνοδεία εκπαιδευτικών του Μουσικού Γυμνασίου.

Προβολή ντοκιμαντέρ για τη Βιομηχανική επανάσταση και της ταινίας «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» την Τετάρτη 22-12-2021

Την Τετάρτη στις 22 Δεκεμβρίου 2021 έγινε προβολή ντοκιμαντέρ για τη Βιομηχανική επανάσταση και της ταινίας «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς.

Αφόρμηση αποτέλεσε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Κ. Ντίκενς
«Χριστουγεννιάτικη ιστορία» με τίτλο «Παραμονή Χριστουγέννων» που διδάχθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Νεοελληνική Λογοτεχνία από τη φιλόλογο κ. Ευαγγελία Ζαραβέλα. Στην τάξη κατά τη διάρκεια του μαθήματος έγινε ένταξη του συγγραφέα
στην εποχή του και αναφέρθηκαν οι συνθήκες που επικρατούσαν, όταν έγραφε τα έργα του.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ σχετικά με τη Βιομηχανική επανάσταση έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να δουν οπτικοποιημένα όλα όσα συζητήθηκαν στην τάξη και να εκφράσουν τις απορίες τους. Η ταινία «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» σύμφωνη με το πνεύμα των Χριστουγέννων που πλησίαζαν είναι μια ευκαιρία να δουν οι μαθητές τη μεταστροφή του χαρακτηριστικού ιδιόρρυθμου ήρωα του βιβλίου του Ντίκενς, Σκρουτζ.

Οι μαθητές απόλαυσαν τη διαδικασία και εξέφρασαν την
επιθυμία τους για αντίστοιχες ενέργειες το νέο έτος. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του κ. Καραγιάννη Ελευθέριου στη διάρκεια της προβολής.

Εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου

Στις 17 Νοεμβρίου 2021 στις 09.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Γυμνάσιο Μαζαρακιάς σχολική γιορτή για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Α1 του σχολείου μας παρουσίασαν το χρονικό των γεγονότων και διάβασαν ποιήματα αναφορικά με τα γεγονότα που
σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Επίσης, η χορωδία ερμήνευσε σχετικά τραγούδια, πλαισιωμένα από τους ήχους μουσικών οργάνων από τους μαθητές μας και τον εκπαιδευτικό κ. Καραγιάννη Ελευθέριο, μουσικό.

Τη σχολική γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Γκαμπρέλας Νικόλαος, Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και ο κ. Κοσιώρης Ευάγγελος, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας.