Μέθοδος πιάνου

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, με βάση τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ συνέταξαν τη διδακτέα ύλη στο πιάνο για τις τάξεις Α΄και Β΄Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2022-2023 σε μορφή PDF.

«Πραγματοποίηση εκπαιδευτικής εκδρομής στην εμποροπανήγυρη Λάμποβο στην Παραμυθιά»

Την Τετάρτη 12-10-2022 και ώρα 08.10 π.μ. το Μουσικό Σχολείο Ηγουμενίτσας με έδρα τη Μαζαρακιά πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ιστορικό παζάρι «Λάμποβο», οι ρίζες του οποίου χρονολογούνται από τα τέλη του 1880 μ. Χ. Έκτοτε καθιερώθηκε ως θεσμός στην κωμόπολη της Παραμυθιάς κάθε πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Το όνομά του οφείλει την καταγωγή του στο χωριό Λάμποβο της Β. Ηπείρου, κοντά στο Αργυρόκαστρο, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες, τον 6 ο αι. μ.Χ. είχε συσταθεί εκεί από τον Μ. Ιουστινιανό. Το παζάρι ξεκίνησε τον 19 ο αιώνα ενώ υπάρχουν στο ιστορικό αρχείο της Παραμυθιάς έγγραφα από το 1930. Μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες η ζωοπανήγυρη αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του. Την εβδομάδα που διαρκεί το παζάρι συναντιέται πραγματικά ολόκληρη η Ήπειρος. Ένα ατελείωτο ποτάμι από κόσμο, όπως διαπιστώσαμε και εμείς από κοντά, κατακλύζει την εμποροπανήγυρη δίνοντας ζωή στην ορεινή κωμόπολη.

Οι μαθητές/τριες, αφού πληροφορήθηκαν για την ιστορικότητα του, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο του παζαριού, να ψωνίσουν, να δοκιμάσουν τοπικά εδέσματα, να περπατήσουν στα ιστορικά πολιτιστικά μονοπάτια, καταλήγοντας στην ιστορική έκθεση του Σπύρου Μουσελίμη. Εκεί φιλοξενείται ιστορικό-αρχειακό υλικό αφιερωμένο στον Θεσπρωτό λογοτέχνη-αρχαιολόγο-Δάσκαλο Σπύρο Μουσελίμη, για τη ζωή και το έργο του οποίου ενημερώθηκαν οι μαθητές μας. Η αείμνηστη προσωπικότητα του Μουσελίμη με καταγωγή από την Αγία Κυριακή Θεσπρωτίας (Πόποβο) και η τεράστια δράση και προσφορά του στον Θεσπρωτικό τόπο και στα γράμματα γοήτευσε τους μαθητές μας οι οποίοι με έντονο ζήλο έδειξαν ενδιαφέρον, διατύπωσαν ερωτήσεις, εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους και εκδήλωσαν τον έντονο θαυμασμό τους για την προσωπικότητα του Θεσπρωτού ευεργέτη.

Το σχολείο μας, πιστό στο πολύπλευρο έργο που υπηρετεί, δεσμεύτηκε απέναντι στους μαθητές του και για επόμενες δημιουργικές-εξωσχολικές δράσεις που οξύνουν την καλλιέργεια και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και προσωπικότητας τους.

Αθλητικές δραστηριότητες του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας για την 9η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, στα πλαίσια της 9ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, πραγματοποίησε την Τρίτη 4-10-2022 τις παρακάτω δράσεις, με σκοπό την εμπέδωση από τους μαθητές/τριες της σημασίας της άθλησης στην σωματική και ψυχική υγεία, στην ευγενή άμιλλα, στην αλληλεγγύη και στην συνεργατικότητα.

-Διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα το Ολυμπιακό ιδεώδες από τους μαθητές/τριές μας, όπου βραβεύτηκαν τα καλύτερα έργα από κάθε τμήμα.

Διάλεξη από την προσκεκλημένη του σχολείου μας, υποψήφια διδάκτωρ Διαιτολόγιας κα. Αλεξάνδρα Βιρβίλη , την οποία ευχαριστούμε, με θέμα τη σημασία της υγιεινής και  ισορροπημένης  διατροφής στους εφήβους.  

Ακολούθησε σόλο εκτέλεση του Ολυμπιακού ύμνου από τη σοπράνο και εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα. Ζώη Αναστασία συνοδεία πιάνου από την εκπαιδευτικό κα. Ζαρκάδα Μαρία και σαξοφώνου από τον εκπαιδευτικό κ. Καραγιάννη Ελευθέριο.

Με την παρουσία τους τίμησαν το σχολείο μας οι προπονήτριες στίβου του Γ.Σ. Πρωτέα  Ηγουμενίτσας, του οποίου τη διοίκηση ευχαριστούμε θερμά, Μπέζα Σαββίνα και Χασκή Ερμιόνη.  Στο γήπεδο ποδοσφαίρου του σχολείου μας, οι μαθητές/τριες αφού ενημερώθηκαν από τις προπονήτριες για τα αθλήματα του στίβου, έλαβαν μέρος σε αγωνίσματα.

γήπεδο 1

Στη συνέχεια ακολούθησε πρωτάθλημα μπάσκετ μεταξύ των τμημάτων του σχολείου και η αθλητική ημέρα έκλεισε υπό τους ήχους του κλαρίνου με έναν μεγάλο κυκλικό χορό καθηγητών μαθητών.

                                                                                          

Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, ένας νέος θεσμός πολιτισμού και γνώσης

Το Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας με έδρα την Μαζαρακιά Θεσπρωτία από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει την λειτουργία του υποδεχόμενο τους πρώτους του μαθητές της Α΄ τάξης, το σχολείο είναι δημόσιο και η φοίτηση είναι δωρεάν και οι διδάσκοντες εκπαιδευτικοί είναι αυξημένων προσόντων (με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα ειδίκευσης). Διδάσκονται τα ίδια ακριβώς μαθήματα Γενικής Παιδείας, με τη διαφορά ότι στο Μουσικό Γυμνάσιο διδάσκονται επιπλέον και μαθήματα Μουσικής Παιδείας χωρίς να περικόπτονται οι ώρες των άλλων μαθημάτων. Ηχοχρώματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της λαϊκής παράδοσης, κλασικές, τζαζ και ροκ μουσικές δονούν τις αίθουσες του σχολείου, ηλεκτρίζοντας τις καλλιτεχνικές κλίσεις των μαθητών.

Προσβασιμότητα: Η έδρα του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας (Μαζαρακιά Θεσπρωτίας) βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο του νομού (15 Km από το κέντρο της Ηγουμενίτσας και 10΄μέσω Εγνατίας, 20 Km από την Παραμυθιά και 15΄λεπτά μέσω Εγνατίας και 15 Km από τις περιοχές Μαργαριτίου, Πέρδικας και Πλαταριάς).

Όλες οι μετακινήσεις των μαθητών από οποιοδήποτε σημείο της Θεσπρωτίας προς το σχολείο, είναι δωρεάν με μέσα μεταφοράς (ταξί ή πολυμορφικά mini-bus) διατιθέμενα αποκλειστικά για τους μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας.

Εγκαταστάσεις και χώροι του σχολείου: Οι αίθουσες του σχολείου είναι μεγάλου εμβαδού (60 τ.μ.) και εξοπλισμένες με τα απαραίτητα μουσικά όργανα, τα οποία διατίθενται δωρεάν στους μαθητές για τη διδασκαλία της μουσικής. Το σχολείο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο πληροφορικής και εσωτερική αίθουσα γυμναστικής με επαγγελματικό τραπέζι του πινγκ-πονγκ. Ο αύλειος χώρος είναι εμβαδού 12 στρεμμάτων και διαθέτει γήπεδα μπάσκετ, βόλλεϋ, τένις και ποδοσφαίρου με τεχνητό χλοοτάπητα. Από τις 12:40 μ.μ μέχρι τις 13:00 μ.μ οι μαθητές γευματίζουν στην τραπεζαρία του σχολείου πλήρες μεσημεριανό χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Εξωστρέφεια και δράσεις του σχολείου: Μέχρι σήμερα το Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις που σχετίζονται με την εξωστρέφεια του όπως: Συμμετοχή σε δράση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τίτλο «Γνωρίζουμε τα όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας. Συμμετοχή στην διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Ένωση Μουσικής στα Σχολεία (European Association for Music in Schools). Συμμετοχή σε διαδραστική ζωντανή εκδήλωση (live streaming) που διοργάνωσε στο πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Περιγράφοντας με τους ήχους: Εικόνες από μία Έκθεση» του Ρώσου συνθέτη Modest Mussorgsky.

Επιπλέον όλες οι σχολικές εορτές που πραγματοποιούνται από τη χορωδία και το μουσικό σύνολο του σχολείου είναι ανοιχτές στην τοπική κοινωνία και ειδικά για τη σχολική εορτή της 25ης Μαρτίου υπήρξε διαδραστική ζωντανή μετάδοση με δημοτικό σχολείο του νομού.

Εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου: Στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου εγγράφονται μαθητές, απόφοιτοι των Δημοτικών Σχολείων, ύστερα από επιλογή, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο να έχουν μουσικές γνώσεις ούτε να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο εκ των προτέρων. Η διαδικασία επιλογής διενεργείται κατά το χρονικό διάστημα από 15 μέχρι 30 Ιουνίου.

Οι γονείς-κηδεμόνες των μαθητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής οφείλουν να υποβάλουν μια αίτηση (βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του σχολείου), χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά, στο Μουσικό Γυμνάσιο κατά το προσεχές χρονικό διάστημα μέχρι 31 Μαΐου. Τα θέματα στα οποία αξιολογούνται οι υποψήφιοι μαθητές για την εγγραφή τους στην Α’ τάξη είναι: Ρυθμός, Φωνητική ικανότητα, Διάκριση ηχοχρωμάτων και προαιρετικά ένα Μουσικό όργανο (ευρωπαϊκό ή παραδοσιακό).

Οι εγγραφές των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη γίνονται σύμφωνα με τον πίνακα εισαχθέντων κατά τις εξετάσεις επιλογής και πραγματοποιούνται από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου. Οι κηδεμόνες των μαθητών που επελέγησαν σύμφωνα με τον πίνακα εισαχθέντων, παραλαμβάνουν από το Μουσικό Σχολείο σχετικό Υπηρεσιακό Σημείωμα, το οποίο και προσκομίζουν στο γυμνάσιο που έχει εγγραφεί ο μαθητής μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετεγγραφή.

Εισαγωγή των μαθητών στην Β΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου: Στην Β΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι της Α΄ τάξης Γυμνασίων, έπειτα από επιτυχή συμμετοχή σε κατατακτήριες εξετάσεις που διενεργούνται κατά το χρονικό διάστημα από 15 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. (Η ύλη των εξετάσεων αναρτάται στην ιστοσελίδα του σχολείου τον Ιούνιο κάθε σχολικού έτους). Οι γονείς-κηδεμόνες των μαθητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις οφείλουν να υποβάλουν μια αίτηση (βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του σχολείου), χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά, στο Μουσικό Γυμνάσιο κατά το προσεχές χρονικό διάστημα μέχρι 11 Σεπτέμβρη.

Οι κηδεμόνες των επιτυχόντων μαθητών, παραλαμβάνουν από το Μουσικό Γυμνάσιο σχετικό Υπηρεσιακό Σημείωμα, το οποίο και προσκομίζουν στο γυμνάσιο που φοιτά ο μαθητής προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετεγγραφή.

Αποφοίτηση-επαγγελματικά δικαιώματα: Το Μουσικό Γυμνάσιο παρέχει απολυτήριο ισάξιο και ισότιμο με αυτό των υπολοίπων Γυμνασίων της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Μουσικό Λύκειο (που θα ιδρυθεί στον ίδιο χώρο), λαμβάνοντας απολυτήριο-πτυχίο με τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα και ισάξιο και ισότιμο με αυτό των υπολοίπων τύπων Λυκείων της Β/θμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα μπορούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε οποιαδήποτε πανεπιστημιακή σχολή.

Για οποιεσδήποτε επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 2665095617, κιν. 6944625415 ή στο mail:  mgymigoum@sch.gr ή και να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του σχολείου: http://gym-mous-igoum.thesp.sch.gr/

Το Μουσικό Σχολείο είναι ένα προνομιακό σχολείο που αξίζει την προτίμησή σας!

                                                                           Ο Διευθυντής

                                                            Γεωργίου Ιωάννης MSc ΠΕ03

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Ιωάννινα: Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη και νησάκι Ιωαννίνων

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Βιρβίλης Κωνσταντίνος,  Γεωργίου Ιωάννης, Ζαραβέλα Ευαγγελία, Ζαρκάδα Μαρία, Καραγιάννης Ελευθέριος

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 το Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας (έδρα Μαζαρακιά) πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στα Ιωάννινα. Αρχικά, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, όπου ενημερωθήκαμε για τον δημιουργό του μουσείου, την αρχιτεκτονική και την ιδιόμορφη τεχνική του. Θαυμάσαμε στην περιήγησή μας στους χώρους του μουσείου τα κέρινα ομοιώματα της Προεπαναστατικής περιόδου, της Επανάστασης του 1821 και της Σύγχρονης ιστορίας.

Στη συνέχεια με το καραβάκι μεταβήκαμε στο νησί, για να επισκεφτούμε το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών, όπου ενημερωθήκαμε για την ιστορία του, παρατηρήσαμε τις μοναδικές τοιχογραφίες που κοσμούν το καθολικό της μονής και είδαμε τον χώρο που λειτουργούσε την περίοδο της Τουρκοκρατίας ως κρυφό σχολειό. Έπειτα επισκεφτήκαμε το Μουσείο Αλή πασά και Επαναστατικής περιόδου, όπου είδαμε τον τόπο της δολοφονίας του Αλή πασά. Ξεναγηθήκαμε επίσης στους χώρους οι οποίοι περιλαμβάνουν εκπληκτικά έργα τέχνης της Ηπειρώτικης ασημουργίας, όπως όπλα, κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα, κεραμικά από τον 17ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, παραδοσιακές φορεσιές της Ηπείρου, έργα ζωγραφικής, λιθογραφίες και αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος. Επίσης, είδαμε την αναπαράσταση του πνιγμού της κυρά Φροσύνης και άλλων γυναικών στα παγωμένα νερά της λίμνης Παμβώτιδας.

Η εκδρομή έκλεισε με περιήγηση και ελεύθερο χρόνο στην πόλη των Ιωαννίνων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη, η οποία είχε βιωματικό χαρακτήρα και εντάσσεται σε επικείμενη δράση για την Επανάσταση του 1821.

Εκπαιδευτική Δράση: Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στο Σχολείο (European Day of Music in School. ΕuDaMus)

Διοργάνωση: European Association for Music in Schools (Ευρωπαϊκή Ένωση Μουσικής στα Σχολεία)

Ενεργός Συμμετοχή: Μoυσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

Υπεύθυνοι καθηγητές: Καραγιάννης Ελευθέριος (μουσικολόγος), Ζαραβέλα Ευαγγελία (φιλόλογος)

Σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου και ώρα 12.00 η Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας συμμετείχε ενεργά σε πανευρωπαϊκή διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Ένωση Μουσικής στα Σχολεία (European Association for Music in Schools).

Η ημέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στη δύναμη και στη χαρά της μουσικής καθώς και της μουσικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Πρόκειται για μια γιορτή στην οποία συμμετέχουν σχολεία και τάξεις από όλη την Ευρώπη, ευαισθητοποιώντας σχετικά με τη σημασία της μουσικής και της μουσικής εκπαίδευσης στα σχολεία μας. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής στο Σχολείο εορτάστηκε για πρώτη φορά φέτος και στην Ελλάδα με υποστήριξη της πρωτοβουλίας σε τοπικό επίπεδο από διάφορους φορείς και οργανώσεις, όπως η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε).

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης δόθηκαν πληροφορίες σχετικές με το ιστορικό πλαίσιο και την αξία της μουσικής σε διάφορους πολιτισμούς ανά τους αιώνες, καταδεικνύοντας την σημαντική θέση της στον κάθε λαό. Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στη σύνδεση της μουσικής με τον πολιτισμό, τη θρησκεία αλλά και την κοινωνική ζωή των Ελλήνων από την αρχαία Ελλάδα. Στη συνέχεια τονίστηκαν τα θετικά πορίσματα ιατρικών ερευνών σε σχέση με την απλή έκθεση σε μουσικά ερεθίσματα μέχρι και την ίδια την παραγωγή και εκτέλεση μουσικής. Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε η σημαντική επίδραση της μουσικής ειδικά στα παιδιά, η συμβολή της στην πνευματική ανάπτυξη και στον εφοδιασμό τους με κοινωνικές δεξιότητες που θα είναι απαραίτητες στην ενήλικη ζωή τους. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση πάνω στους προβληματισμούς των μαθητών.

Με την έναρξη της διαδικτυακής πανευρωπαϊκής συνάντησης οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης του EuDaMus έδωσαν σύντομους χαιρετισμούς τονίζοντας τη σημασία της ξεχωριστής αυτής ημέρας.

Στην πρώτη δράση της ζωντανής εικονικής εκδήλωσης (live virtual event) τα παιδιά συναντήθηκαν μέσω της ενεργής κάμερας με τάξεις σχολείων από όλη την Ευρώπη και χαιρέτησαν μέσω του chat στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Στη συνεχεία ως θεατές παρακολούθησαν ζωντανά (live streaming) το τραγούδι «Together», ένα ξεχωριστό μουσικό κομμάτι από τον συνθέτη Bert Appermont γραμμένο ειδικά για αυτόν τον σκοπό του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής στο Σχολείο. Οι μαθητές διάβασαν παράλληλα (σε καραόκε) τους αγγλικούς στίχους (lyrics) που περιέχονται στο τραγούδι ακούγοντας την ορθή προφορά τους και δόθηκε η ερμηνεία τους στην ελληνική γλώσσα. Μετά ακολούθησε η ενεργητική ακρόαση του τραγουδιού στην πρώτη εκδοχή του (version 1) μέσω της εκτυπωμένης μουσικής παρτιτούρας. Διατυπώθηκαν ερωτήματα σχετικά με τις διαφορές του συγκεκριμένου μουσικού κειμένου (version 1) από τη δεύτερη εκδοχή (version 2). Στη συνέχεια αποσαφηνίστηκαν ορισμένοι μουσικοί όροι που αφορούσαν το tempo του τραγουδιού (όρος Moderato), τη μορφολογική του φόρμα (Verse-Chorus) όπως και του ξεχωριστού είδους (RAP) στο μέρος D και στο E (CANON). Ιδιαίτερη αναφορά δόθηκε στο μουσικό είδος της ραπ ως ουσιώδες συστατικό της μουσικής χιπ-χοπ, όπως και για τον ρόλο και τη θέση της στη φόρμα του συγκεκριμένου τραγουδιού.

Η δεύτερη δράση της ζωντανής εικονικής έκθεσης ζωγραφικής (live virtual exhibition) είχε θέμα το κεντρικό motto: «Η δύναμη της Μουσικής». Η «δύναμη της μουσικής» μπορεί να εκφραστεί, να αποτυπωθεί, να οπτικοποιηθεί μέσω εικαστικών οδών, ζωγραφικής, κολάζ ή άλλων τρόπων. Έτσι εδώ παρουσιάστηκαν (μέσω του διαμοιρασμού οθόνης) αρκετές δημιουργίες καλλιτεχνικών έργων διαφόρων τάξεων και σχολείων ανά την Ευρώπη, που ενσωμάτωναν διαφορετικές τεχνικές.

Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή συνάντηση, ο υπεύθυνος καθηγητής μουσικής έκανε υποδειγματική ρυθμική ανάγνωση του τραγουδιού με τη βοήθεια κρουστού οργάνου όπως και μελωδική εκτέλεσή του (version 1+2) με τη συνοδεία πληκτροφόρου οργάνου. Οι μαθητές επέλεξαν την πρώτη εκδοχή (version 1) του Together για μελλοντική βιντεοσκόπηση-ηχογράφηση, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ψηφιακά μέσα. Οι ίδιοι, σε δεύτερο χρόνο, με αφόρμηση των προβολών των δράσεων, διατύπωσαν σκέψεις και για παράλληλη χορευτική κίνηση ή και δραματοποίηση με εικαστικά έργα, δίνοντας στο «Together» μια διαφορετική εκδοχή (version) του. Ανακεφαλαιώνοντας, οι δύο υπεύθυνοι καθηγητές έκαναν συζήτηση γενικού ενδιαφέροντος για τον ρόλο και αξία της μουσικής στην καθημερινότητα, την κοινωνία και τον κόσμο, απαντώντας σε όποια ερωτήματα των μαθητών προέκυψαν με το πέρας της εκδήλωσης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση, όπως αποτυπώθηκε και στα έντυπα αξιολόγησης που συμπλήρωσαν μετά την ολοκλήρωσή της, κυρίως, γιατί, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με μαθητές από άλλα σχολεία της Ευρώπης, να αλληλεπιδράσουν μαζί τους καλλιτεχνικά, εκφράζοντας την επιθυμία για αντίστοιχες δράσεις στο μέλλον.

Εκπαιδευτική Δράση Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022. Γνωρίζουμε τα όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας: Τα ξύλινα πνευστά

Διοργάνωση: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.)
Ενεργός Συμμετοχή: Μoυσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας
Υπεύθυνοι καθηγητές: Καραγιάννης Ελευθέριος (Μουσικολόγος), Ζαραβέλα Ευαγγελία
(φιλόλογος)

Σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου και ώρα 11.15 π.μ. η Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας συμμετείχε ενεργά σε διαδραστική ζωντανή εκδήλωση (live streaming) που διοργάνωσε στο πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.) Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν: Γνωρίζουμε τα όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας: Τα ξύλινα πνευστά (φλάουτο, όμποε, φαγκότο, κλαρινέτο, κόρνο). Τα 5 έργα που ακούστηκαν ζωντανά από το κουιντέτο ήταν των συνθετών Ferenc Farkas, Franz Joseph Haydn, Denes Agay, Γεώργιος Καρακάσης, Claude Debussy.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, έγινε προβολή εκπαιδευτικού υλικού για τα ξύλινα πνευστά από το «Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος». Στη συνέχεια αποσαφηνίστηκαν ορισμένοι μουσικοί όροι που αφορούν την κατασκευή και την τεχνική εκτέλεσης των πνευστών, συνδέοντας παράλληλα και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει ένα χάλκινο πνευστό σε ένα μουσικό σύνολο ξύλινων. Ο όρος κουιντέτο ορίστηκε και κατανοήθηκε επαρκώς με τη χρήση μουσικού λεξικού από τους μαθητές. Στο τέλος ακολούθησε υποδειγματική ζωντανή παρουσίαση της μουσικής έκτασης και των τεχνικών του φλάουτου, του κλαρινέτου και του σαξοφώνου από τον καθηγητή Καραγιάννη Ελευθέριο. Παρακολουθώντας ένα δεύτερο σύντομο εκπαιδευτικό βίντεο για τα χάλκινα πνευστά, διαπιστώθηκαν οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ των δύο κατηγοριών πνευστών οργάνων (ξύλινα-χάλκινα) κάνοντας μια λεπτομερή αναφορά στο κόρνο. Στο τέλος ακολούθησε μια σύντομη ακουστική άσκηση ενεργητικής ακρόασης της διαφοράς του ηχοχρώματος των ξύλινων πνευστών.

Τα παιδιά αλληλεπίδρασαν ζωντανά με το μουσικό σύνολο της Κ.Ο.Θ. μέσω του live chat comments, κάνοντας ενεργητική ακρόαση των 5 έργων που ακούστηκαν διατυπώνοντας γόνιμες απορίες αναφορικά με τα όργανα, απευθείας στους μουσικούς. Η πιο χαρακτηριστική ερώτηση που τέθηκε από την τάξη του σχολείου μας αφορούσε το κόρνο και σχετιζόταν με τον ρόλο του στο κουιντέτο ξύλινων πνευστών, όπως και για τη λειτουργία που έχει το δεξί χέρι του εκτελεστή μέσα στην καμπάνα του οργάνου. Όταν ολοκληρώθηκε η ζωντανή αναμετάδοση, ο υπεύθυνος καθηγητής μουσικής έκανε μια σύντομη ανασκόπηση όλων των ξύλινων πνευστών που παρουσιάστηκαν μέσω προβολής εικόνων και προγράμματος παρουσίασης διαφανειών και απάντησε σε ερωτήματα των μαθητών που προέκυψαν μετά την ανακεφαλαίωση και την παρουσίαση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση, κυρίως, γιατί, όπως αποτυπώθηκε και στα έντυπα αξιολόγησης που συμπλήρωσαν μετά την ολοκλήρωση, αλληλεπίδρασαν ζωντανά με τους μουσικούς από την τάξη τους συνομιλώντας μαζί τους, εκφράζοντας τις απορίες και ερωτήσεις τους αναφορικά με τα μουσικά όργανα και εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία τους για αντίστοιχες δράσεις στο μέλλον.